Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Admin
Hoefzijde 3
3871 AN WIJK BIJ DUURSTEDE

úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

(Wijn)etiquette, de juiste wijn bij het juiste gerecht

(Wijn)etiquette, deel 2: De juiste wijn bij het juiste gerecht

(Wijn)Etiquette deel 2: de goede wijn bij het juiste gerecht.

Uiteraard is het iedereen vrij om te drinken wat hij of zij wil, zolang u maar geniet. Immers, zoveel mensen zoveel smaken. Echter als u wijn gaat serveren, is het andere koek en horen daar wel een aantal regels bij. Nu kunnen we u in één artikel niet direct promoveren tot sommelier natuurlijk, maar als u de basisprincipes aanhoudt, komt u al een heel eind en bent u de ster van uw culinaire avond. En…., vergeet natuurlijk vooral niet voor te proeven. Wellicht verrast u uw gasten nog met een bijzondere wijn-spijs combinatie.

 

Regel 1: De klassieker

Deze regel kent iedereen wel, bij vis drinkt men witte wijn en bij vlees rode wijn. Alleen in bijzondere gevallen kun je hier van afwijken, bijvoorbeeld als vis in een rode wijnsaus of met tomaten en/of zuidelijke ingrediënten wordt bereid. Ook rode wijn zonder tannine kan wel bij vis. Overigens zullen kenners zeggen dat witte wijn prima bij vlees gaat. Dat klopt, maar let dan wel op de kleur. Alleen bij vlees dat de kleur heeft van de wijn, bijvoorbeeld kip, kan het wel. Rood vlees vraagt toch echt om een rode wijn. De kleur van gerechten is sowieso een prima geheugensteuntje. Tomatensaus vraagt veelal om rode wijn en witte champignons smaken heerlijk bij een witte wijn.

Regel 2: De seizoenen

Warm weer vraagt om witte wijn, rosé of lichte en gekoelde rode wijnen. Deze wijnen passen perfect bij de gerechten die dan vaak op tafel staan, namelijk salades en bbq-gerechten. Verdwijnt de zon en komen we in de herfst, dan is het gedaan met de frissere wijnen en gaan we over op het zwaardere werk. Het wildseizoen begint, dus komen de zwaardere rode wijnen op tafel.

Regel 3: De volgorde van wijnen

Net als met gerechten mag een voorgaande wijn nooit een volgende wijn overheersen. Oudere wijnen zijn vaak krachtiger qua smaak. Deze zijn meer uitgesproken en hebben een zwaardere afdronk. Daarom serveert u altijd eerst wat jongere wijnen (aperitief en voorgerecht) alvorens u overgaat naar de zwaardere wijnen bij het hoofdgerecht. Zo wordt ook een zoetere wijn (nagerecht) pas na een drogere wijn geserveerd.

Regel 4: Het gebruik van wijn in het eten

Kook je gerechten waar wijn in verwerkt is, serveer dan ook altijd diezelfde wijn bij het gerecht. Of in ieder geval een wijn uit dezelfde streek en van dezelfde druif. Het smaakgehalte en de complexiteit van wijnen en gerechten moet overeenkomen.

Regel 5: Wijn en gerecht in balans

Wijnen en gerechten mogen elkaar niet overstemmen. Hoe lichter het gerecht, hoe lichter de wijn en hoe zwaarder het gerecht, hoe zwaarder de wijn. Zo passen ook wijnen en gerechten met beiden een sterke geur niet bij elkaar.

Regel 6: Combineer de 4 basissmaken

Nu valt over smaak niet te twisten en moet u het vooral lekker vinden. Daarbij geldt dat de één van een zwaardere wijn houdt bij een zwaarder gerecht, maar de ander graag een frissere jongere wijn drinkt. Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar om toch wat smaken uit te lichten, zijn wel een aantal uitgangspunten te formuleren:

  1. Bij een zuur gerecht serveert u ook een wijn waarin zuren zijn verwerkt
  2. Bij een zoet gerecht gaan uiteraard zoete (dessert)wijnen prima samen, maar ook een Port bijvoorbeeld
  3. Bij een zout gerecht gaan zoete wijnen en wijnen met een hoge zuurgraad prima samen, maar ook rode wijnen zonder of bijna geen tannine
  4. Bij pittige gerechten passen juist frisse, lichte wijnen. Pas wel op voor wijnen met een te hoog alcoholpercentage, deze versterken de pittige smaak nog meer. Dit geldt ook voor wijnen met veel zuren (Sauvignon Blanc). Zoet verzacht, dus ook zoete wijnen gaan prima samen met een pittig gerecht 

Regel 7: De belangrijkste regel

We begonnen met het statement “drink vooral wat u lekker vindt” en zo is het ook. Over smaak valt niet te twisten. Er is een aantal spelregels, nog veel meer dan deze, maar uiteindelijk gaat het om het eenvoudige uitgangspunt dat wijn en spijs vooral lekker moet zijn.

Tot slot: Eerste hulp in noodgevallen

Mocht u er onverhoopt zelf niet meer uitkomen, dan zijn er altijd nog legio hulpmiddelen online te vinden. Hieronder vindt u een mooi overzicht van wijn-spijs combinaties. 

Proost! Drink met mate en geniet vooral veel!