Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Admin
Hoefzijde 3
3871 AN WIJK BIJ DUURSTEDE

úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Bloesem, de start van een nieuwe oogst!

Bloesem, de start van een nieuwe oogst!

Het begin van de druivenoogst vindt plaats in het vroege voorjaar, wanneer de wijnstok begint te bloeien. De winter is eindelijk voorbij en net als de wijnstok, ontwaakt de wijnboer uit zijn winterslaap. Voor hem begint weer een nieuw oogstseizoen.
De eerste bloesem geeft een indicatie aan de wijnboer wanneer hij kan beginnen met het plukken van de druif. De periode tussen de bloei en de pluk is namelijk altijd gelijk, hoewel dit per druivensoort en streek kan verschillen.

Van bloesem naar druif

Wanneer de temperatuur een aantal dagen 10 graden is geweest wordt de wijnstok geactiveerd om de sapstroom op gang te brengen. Eerst zwellen de knoppen op en een bruine, wolachtige haarzetting verschijnt. Al snel zijn de eerste blaadjes te zien en de scheut begint zijn groei. Aan deze scheut ontvouwen zich meerdere bladeren en verschijnen kleine trosjes, die zullen uitgroeien tot druiventrossen. Deze trosjes bestaan uit meerdere bloemen. Hoewel bloesem meestal erg mooi is, stelt de bloesem van de wijnrank niet veel voor. Geen uitbundig bloeiende bloemen, maar een trosje met kleine groene vruchtknoppen en wat witte kelkblaadjes, die heerlijk ruiken. Nachtvorst is in die periode gevaarlijk omdat dit grote schade kan aanbrengen aan de tere knopjes en bloemtrosjes.

Bloesem aan wijnstokken bloeit kort; ongeveer 2 weken. In die periode vindt de bevruchting plaats. Een druif is een zelfbestuiver en die bestuiving gaat door middel van de wind, niet door insecten. Wanneer alle kelkblaadjes van de bloesem zijn afgeworpen is de bloei ten einde. Hierna groeien de vruchtknoppen verder uit totdat aan het einde van de zomer of in het begin van de herfst, de rijpe druiven geplukt kunnen worden. Tussen bloesem en druif zit ongeveer 100 tot 125 dagen, afhankelijk van soort en streek. Ergens in mei of begin juni zijn meestal de eerste mini druiventrosjes te zien aan de wijnranken. Vanaf dan begint de echte groei van de druiventrossen en het aftellen naar de druivenpluk.

Verkleuring (véraison)

De druiven aan de trossen worden steeds dikker, zwaarder en gaan hangen. Ze komen op een bepaald moment in een fase van ontwikkeling en beginnen te verkleuren. Ongeveer 60 tot 70 dagen na de bloei zal deze verkleuring plaats vinden. Dan kan het ineens heel snel gaan. Een druif kan binnen 1 dag compleet van kleur veranderd zijn en neemt de kleur aan zoals deze uiteindelijk geplukt zal worden. Het duurt ongeveer 14 dagen voor een hele wijngaard van kleur is veranderd. Vooral wijngaarden met blauwe druiven ondergaan een complete metamorfose.
Rijping (maturation)

Nadat de druif verkleurd is, zal het gewicht nog verder toenemen. Alle energie van de druivenstok gaat rechtstreeks naar de druiven. Een enkele druif kan uiteindelijk tussen de 1,5 en 3 gram wegen. Ook verandert de structuur en neemt het suikergehalte toe, waardoor de zuurgraad afneemt en het alcoholpercentage wordt verhoogd. Als het suikergehalte hoog genoeg is, is de druif fysiek rijp. Daarnaast is het van belang dat een druif ook nog aromatisch en fenolisch rijp is, voor deze geplukt kan worden. De aroma’s worden in de laatste dagen voor de pluk gevormd en zijn zeer bepalend voor de smaak van de wijn. De wijnboer bepaalt door middel van een aantal kenmerken wanneer de druif aromatisch rijp is. Zo worden de pitjes bruiner en zullen de steeltjes verhouten. Maar vooral door te proeven zal de wijnboer bepalen wanneer het juiste moment is. Om te bepalen of een druif fenolisch rijp is, kijkt een wijnboer naar de kleur van de schil van de druif. Er mag namelijk geen groen meer te zien zijn. Ook is de ontwikkeling van de tannine van belang. De hoeveelheid tannine in een druif bepaalt de structuur en uiteindelijk de stabiliteit van de kleur van de wijn. Zodra de fysieke, aromatische en fenolische rijpheid optimaal in balans zijn, bepaalt de wijnboer de plukdatum. Al deze factoren zijn verantwoordelijk voor de smaak en kwaliteit van de wijn. Maar daar zijn we nog lang niet. Laat eerst de Lente en die bloesem maar komen!

Wilt u vast in de stemming komen? Kijk dan naar dit heeeeeel relaxt filmpje van verschillende wijngaarden in de Lente!