De distilleerderij Bruichladdich is de meest westelijk gelegen distilleerderij in Schotland. Rijdend langs de zeearm Loch Indaal langs Coal Ila en Bunnahabhain kom je in het dorpje Bruichladdich, waar de gelijknamige distilleerderij staat. Bij helder weer kun je aan de overkant Bowmore zien liggen. De naam Bruichladdich komt uit het Gaelic en betekent "heuvel over de zee". De Bruichladdich distilleerderij werd in 1881 door Barnett Harvey opgericht en in 1886 werd de Bruichladdich Distillery Co. Ltd. opgericht. Het geld hiervoor werd beschikbaar gesteld door zijn neef William Harvey IV. In die tijd was het in twee opzichten een bijzondere onderneming: in plaats van een omgebouwde boerderij werd de distilleerderij volledig nieuw gebouwd en bovendien werd als bouwmateriaal beton gebruikt, toen revolutionair. Na vele sluitingen en overnames werd in 1975 het aantal stills verdubbeld en in 1981 vierde Bruichladdich haar 100 jarig bestaan. Na weer een sluiting in 1995 werd de distilleerderij in 2001 aangekocht door de onafhanklijke bottelaar Murray McDavid . De Bruichladdich Distillers Company werd nu eigendom van 25 aandeelhouders. Onder leiding van master distiller Jim McEwan wordt nu modern gedistilleerd en gerijpt, maar met gebruikmaking van traditionele apparatuur en inzichten. De distilleerderij is praktisch niet veranderd sinds de oprichting, de vloer waar de twee wash stills en de twee spirit stills staan is nog van hout. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van Oregon pine en voor de rijping gebruikt men sherry-, bourbon- en ook refill vaten. Het water dat men gebruikt voor de bereiding van de whisky en ook voor het koelwater komt uit een klein meertje in de heuvels. De malts van Bruichladdich zijn un chill- filtered en wordt uitsluitend op de distilleerderij gebotteld.
Bruichladdich The Classic Laddie is door Jim McEwan ontworpen en heeft louter in Amerikaanse eikenhouten bourbon vaten gerijpt. Aroma's van peren, papaya en honingmeloen, bijna vergelijkbaar met jellybeans. Frisse afdronk van citrus en limoen met zacht eiken..
eerst aroma’s van vers fruit (appels en peren), daarna abrikoos, ananas op siroop, vanille, moutsuiker en een hint van stro; als laatste komen nog florale accenten van brem en kamperfoelie
Smaak
na wat eerste peperige kruidigheid wordt hij heerlijk romig met tonen van vanille, limoen, honing en toffee, gevolgd door framboos, aardbei, citrusfruit, sinaasappelmarmelade, gerstemout, getoast eikenhout en moutsuiker
Afdronk
lang en heerlijk fris met tonen van heidehoning, citrusfruit en vanille