Talisker is gelegen op het eiland Skye. Dit grootste eiland van Schotland is sinds kort verbonden met een brug naar het vasteland. Op het eiland stond een boerderij, Talisker genaamd en in 1830 begonnen Hugh en Kenneth MacAskill er een distilleerderij. Na verschillende uitbreidingen en wederopbouw, blijft Talisker mooie whisky’s produceren met behulp van ‘wormtubs’.Dit zijn ketels die zogenaamde condensatie spoelen, in plaats van een moderne condensator. De wormtubs geven de whisky een vollere smaak, door het hogere suikergehalte. In de vroege periode van het bestaan van de distilleerderij werd de whisky drievoudig gedistilleerd, maar in 1928 stapte men over op de meer conventionele dubbele distillatiemethode.
het begint kruidig, waarna de geur zich uitbreidt als een naderende storm tot honingzoete moutigheid en rijpe rode bessen
Smaak
in eerste instantie zacht, zoet en rijk en dan neemt de pittigheid toe en wordt de smaak complex met de herkenbare Taliskerwarmte. De zoetheid raakt in balans met een diepe, nootachtige rokerigheid die de pittige toetsen weer omarmen. De whisky is elegant en in goede balans tussen zoet, rook en zout